Image Alt

Μετέωρα

Ένα ανεπανάληπτο τοπίο που κόβει την ανάσα, ανάμεσα στην πεδιάδα της Θεσσαλίας και τους ορεινούς όγκους των Χασίων και της Πίνδου

Πέτρινοι γίγαντες μετέωροι στον ουρανό, μια μοναστική πολιτεία σκαρφαλωμένη στις κορυφές, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος και πνευματική ανάταση. Οι βράχοι των Μετεώρων σχηματίστηκαν, σύμφωνα με την επικρατέστερη γεωλογική εκδοχή, εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η θεσσαλική πεδιάδα ήταν μια τεράστια λίμνη. Πολύπλοκες γεωλογικές μεταβολές σε βάθος χιλιετηρίδων ανέδειξαν τους πέτρινους γίγαντες στην επιφάνεια, δημιουργώντας ένα μυστηριακό λίθινο τοπίο, παράδεισο για ασκητές, φυσιολάτρες και αναρριχητές.

Οι πρώτοι αναρριχητές, ήδη από τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ήταν ερημίτες που σκαρφάλωσαν κυριολεκτικά με τα ίδια τους τα χέρια, βρίσκοντας καταφύγιο στις φυσικές κοιλότητες των βράχων. Στα μέσα του 14ου αιώνα ο Αθανάσιος Μετεωρίτης θα ιδρύσει το πρώτο οργανωμένο μοναστηριακό συγκρότημα στον επονομαζόμενο «Πλατύ Λίθο», εγκαινιάζοντας μια μακρά περίοδο άνθισης της μοναστικής ζωής στα Μετέωρα. Σήμερα, από τις 30 μονές που άκμασαν κατά το Μεσαίωνα, σώζονται 6 εν ενεργεία, 4 ανδρικές και 2 γυναικείες, διατηρώντας πλήθος ανεκτίμητων θησαυρών, τοιχογραφίες, χειρόγραφα, πολύτιμες εικόνες, μαζί με ταπεινές κατασκευές που κάποτε ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στους απόκρημνους βράχους: ανεμόσκαλες, δίχτυα και αυτοσχέδια σκαλοπάτια.

Τα μοναστήρια είναι προσβάσιμα μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων, αξίζει όμως τον κόπο να περπατήσει κανείς τα μονοπάτια που συνδέουν τις μονές μεταξύ τους, αλλά και με το γειτονικό Καστράκι και την πόλη της Καλαμπάκας. Το μαγευτικό, πνιγμένο στη βλάστηση τοπίο και οι ήπιες κλίσεις κάνουν τις συνθήκες ιδανικές όχι μόνο για τους πεζοπόρους, αλλά και για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Στη διαδρομή συναντάμε, εκτός από τα επισκέψιμα μοναστήρια, περισσότερες από 15 αναστηλωμένες και ερειπωμένες μονές και σκήτες, ασκηταριά που φωλιάζουν στις κοιλότητες των βράχων και τις περίφημες Φυλακές των Μοναχών, σπήλαια απομόνωσης και προσωρινής εξορίας που θυμίζουν σκηνικό παραμυθιού.

Η σύσταση και η μορφολογία των βράχων καθιστούν τα Μετέωρα παράδεισο αναρριχητών κάθε επιπέδου, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμα και χωρίς προηγούμενη ενασχόληση, με πάνω από 700 διαδρομές, άρτιο εξοπλισμό και την άγρυπνη καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών μπορεί ο καθένας να ζήσει την ανεπανάληπτη εμπειρία των Μετεώρων από ψηλά.

Δραστηριότητες:

  • Πεζοπορία
  • Ποδηλασία
  • Αναρρίχηση
  • Επίσκεψη στα Μοναστήρια των Μετεώρων (Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Βαρλαάμ, Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μονή Ρουσάνου, Μονή Αγίου Στεφάνου, Μονή Αγίας Τριάδας)
  • Περιήγηση στην Καλαμπάκα (Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών)
Info
Date:

Πείτε μας περισσότερα!

Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την δική σας περιπέτεια όπως ακριβώς την φαντάζεστε. Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό    ή τηλεφωνικά: