Image Alt

Καβάλα – Φίλιπποι

Λιμάνι χτισμένο αμφιθεατρικά, με τεράστια ακτογραμμή και μαγευτικές παραλίες, η «Γαλάζια Πόλη» συνδυάζει τη ζωντάνια μιας μεγαλούπολης με τους χαλαρούς ρυθμούς της φύσης και την αδιάλειπτη παρουσία στο χρόνο όσο λίγες πόλεις στην Ελλάδα.

Η στρατηγική της θέση στο Βόρειο Αιγαίο, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, πολύ κοντά στην εύφορη πεδιάδα του Νέστου και το χρυσοφόρο Παγγαίο, προσέλκυσε την ανθρώπινη παρουσία ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Οι πρώτοι άποικοι της πόλης ήρθαν από το νησί της Θάσου, αλλά πολύ σύντομα ο Φίλιππος Β΄, θα την κατακτήσει προσαρτώντας την στο μακεδονικό βασίλειο. Στους αιώνες που ακολούθησαν η Καβάλα θα γνωρίσει ολοένα και μεγαλύτερη άνθιση ως ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό λιμάνι, αλλά και ως ακμάζων βιομηχανικό κέντρο των νεότερων χρόνων. Από το Λιμάνι ως την Παλιά Πόλη, τα ίδια τα μνημεία είναι ζωντανοί αφηγητές του παρελθόντος: το επιβλητικό Φρούριο, οι Καμάρες, το Ιμαρέτ, τζαμιά, ναοί, επαύλεις εμπόρων της «Μέκκας του Καπνού» και μέγαρα που θυμίζουν γοτθικούς πύργους.

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να βρεθεί, από την καρδιά της πόλης, σε μονοπάτια πνιγμένα στο πράσινο, με αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά και καταρράκτες, πέτρινα γεφυράκια και έναν εξαιρετικά αναστηλωμένο νερόμυλο. Το περιαστικό δάσος της Καβάλας, ο Δρόμος του Νερού, το Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας, πέρα από την αισθητική τους αξία, αποτελούν εξαιρετικές βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Σε απόσταση μόλις 18 χλμ. από την Καβάλα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο σημαντικότερος της Ανατολικής Μακεδονίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξόρμηση μας. Αποικία των Θασίων, οφείλει το όνομά της στον Φίλιππο Β΄ που την κατέκτησε και την ανοικοδόμησε με κτίσματα που ακόμα μπορεί κανείς να θαυμάσει. Εδώ ιδρύεται η πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απόστολο Παύλο, ενώ η περίφημη Via Egnatia, οδός που διέσχιζε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από άκρη σε άκρη, περνάει ακόμα από τα ερείπια της άλλοτε καρδιάς της πόλης. Το Οκτάγωνο και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, επιβλητικών διαστάσεων, φανερώνουν την ανάδειξη της πόλης σε σημαντικό βυζαντινό κέντρο.

Ο Φίλιππος Β΄, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο Απόστολος Παύλος, ο Ιουστινιανός, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Μοχάμεντ Αλή, δραστήριοι καπνέμποροι, μικρασιάτες πρόσφυγες, καταπράσινες οάσεις και ένας μυστηριώδης μονόλιθος, που ο θρύλος τον θέλει να έχει μαγικές ιδιότητες, συνυφαίνουν μια συναρπαστική αφήγηση που μας περιμένει να ανακαλύψουμε.

 

Δραστηριότητες:

  • Πεζοπορία
  • Αναρρίχηση
  • Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Φιλίππων
  • Επίσκεψη στην πόλη και τα μνημεία της Καβάλας
Info
Date:

Πείτε μας περισσότερα!

Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την δική σας περιπέτεια όπως ακριβώς την φαντάζεστε. Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό    ή τηλεφωνικά: